Energielabels voor woningen en Bedrijfspanden

 

Woon & Werkruimte advies Nederland richt zich op het energielabel voor de woning- en utiliteitsmarkt.

 

Het energielabel is een in Nederland ontwikkeld concept en later overgenomen en verplicht gesteld door de Europese Unie. Dit betekent dat het label in de ons DSC 0140 4omringende landen ook verplicht is.

In het kader van de Europese richtlijn (de EPBD) moet elke woning en/of utiliteitsgebouw die gebouwd wordt, verkocht wordt of opnieuw verhuurd wordt voorzien zijn van een energielabel. Op het Energielabel staat de energetische kwaliteit van het gebouw weergegeven, ook worden er een aantal globale energiebesparende maatregelen weergegeven. Het energielabel heeft een geldigheidsduur van 10 jaar.

Door middel van het energielabel wil de overheid huidige eigenaren en toekomstige kopers inzicht geven in het basis energiegebruik van een gebouw en door energiebesparende adviezen de CO2 uitstoot verminderen.

In de praktijk blijkt echter, dat het energielabel vaak pas aangevraagd wordt, als er al een koper of huurder gevonden is.

De overheid is derhalve voornemens om per 1 januari 2020 minimaal het Label C voor kantoorpanden verplicht te stellen. Is het label lager, dan dient de eigenaar dus energiebesparende maatregelen te treffen om zodoende minimaal Label C te behalen. Dit is een variant op het aktiviteitenbesluit wat nu al geldt voor bedrijfspanden met een hoog energieverbruik. Voor woningen zal geen verplichting gaan gelden : de overheid wil marktpartijen op het gebied van energiebesparing stimuleren om huiseigenaren aktief te gaan benaderen.